Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 107 650 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Tukan

piątek, 17 sierpnia 2012 13:46
Skocz do komentarzy

Tukan jako niezwykle interesujący tropikalny

  ptak należący do rodziny dzięciołowatych

 Bardzo interesującym ptakiem tropikalnym jest tukan, który należy do rodziny dzięciołowatych. Wśród tukanów można wskazać aż trzydzieści siedem gatunków ptaków, które osiągają        przeróżne rozmiary. Tukany żyją wyłącznie w gorących lasach Ameryki Południowej. Tukany są  ptakami

 

Wśród, tukanów można wskazać aż trzydzieści siedem gatunków ptaków, które osiągają        przeróżne rozmiary. Tukany żyją wyłącznie w gorących lasach Ameryki Południowej. Tukany są ptakami, które żyją w samotności. W pary ptaki te łączą się wyłącznie podczas okresu godowego. W okresie tym samica składa zazwyczaj od dwóch do czterech jaj. Jaja wysiadywane są przez mniej więcej piętnaście dni. Na uwagę zasługuje fakt, że jaja wysiadywane są zarówno przez samca jak i samicę. Po wykluciu się tukany pozostają pod opieką rodziców około siedmiu tygodni.

 

Młode tukany rosną bardzo wolno. Pierwsze czternaście dni ich życia spędzają jako ptaki ślepe. Tukan zdaje się być jednym z bardziej rozpoznawalnych ptaków. Wszystko za sprawą niesamowitego dzioba, który jest niezwykle duży oraz wyjątkowo barwnie ubarwiony. Górna krawędź dzioba jest w bardzo charakterystyczny sposób zakrzywiona. Warto wspomnieć, że u niektórych gatunków dziób jest niemalże tak duży jak ciało tukana. Wbrew temu co można by pomyśleć dzioby tukanów nie są ciężkie. Dzięki swojej ażurowej konstrukcji, która składa się z bardzo lekkiej substancji rogowej dzioby mają niewielką wagę. Tukany cechują się bardzo silnymi nogami. Na ich końcach znajdziemy niezwykle silnie umięśnione stopy. Skrzydła tukanów są raczej krótkie. Ich końce są zaokrąglone. Tukan wyróżnia się także bardzo długim ogonem. Tukany mają pióra w kolorze czarnym. Gdzieniegdzie widoczne są jednak pióra w innych, na ogół bardzo jaskrawych kolorach. Największym wśród tukanów jest tukan toto. Jest to także najbardziej rozpoznawalny gatunek wśród tukanów. Tukan toto dorasta aż do długości 61 centymetrów. Tukan toto może pochwalić się największym dziobem spośród wszystkich ptaków, które zaliczane są do tukanów. Na uwagę zasługuje także tukan tęczowodzioby, który wyróżnia się niezwykłym ubarwieniem. Pióra na piersi są w kolorze jaskrawej żółci, dziób mieni się zaś wieloma kolorami. Ten gatunek tukana możemy spotkać na terenie Meksyku, Kolumbii oraz Wenezueli. Ten gatunek tukana odżywia się przede wszystkim owocami, owadami, czasem sięga po jaszczurki, węże, ptasie jaja a nawet pisklęta, które uda mu się wypatrzyć w gniazdach różnych ptaków. 

 

Wydawać by się mogło, że duży dziób uniemożliwia tukanowi żywienie się pokarmem niewielkich rozmiarów. Tymczasem okazuje się, że tukan z wielką sprawnością potrafi zjeść nawet jagody niewielkich rozmiarów. Tukan tęczowodzioby cechuje się także niezwykle charakterystycznym lotem. Lot tego ptaka można opisać jako linię falistą. Tukan ten naprzemiennie rusza skrzydłami i szybuje. Tukany wydają przeróżne dźwięki, które można określić jako cykanie czy też dźwięk bardzo zbliżony do tego jaki wydają kastaniety.


Podziel się
oceń
1
0


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 19 sierpnia 2012 13:19

    Bardzo super blog

    pozdrawiam

    autor X067

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

piątek, 1 sierpnia 2014

Licznik odwiedzin:  2 367  

Kalendarz

« sierpień »
pn wt śr cz pt sb nd
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

O moim bloogu

odwiedzajcie zwierzątka, mam tu domowe zwierzątka, farmerskie i inne.

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Statystyki

Odwiedziny: 2367

Lubię to